Δήλωση για την τοπική Αυτοδιοίκηση

Το πολιτικό σύστημα που έχει οδηγήσει την ελληνική κοινωνία στην συρρίκνωση, στο μαρασμό και στην οικονομική εξαθλίωση, μετά την επικράτησή του στις πρόσφατες εκλογές με ψευτοδιλληματικούς προεκλογικούς εκβιασμούς, προωθεί όλα τα μέτρα που επιβάλλει η Τρόικα κατεδαφίζοντας θεσμούς και αδιαφορώντας ακόμα και για την επιβίωση του λαού μας. Στα πλαίσια των περικοπών, αποφάσισε να μειωθούν σημαντικά οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι (ΚΑΠ) προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει να επαναπροσδιορίσουμε τόσο το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οργάνωση της τοπικής μας κοινωνίας όσο και το χαρακτήρα που πρέπει να έχει, μια και αυτή εκφράζει την πολιτική βούληση του λαού πιο άμεσα και πιο επιτακτικά.

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες και με ευθύνη των κομματικών μηχανισμών εξουσίας, η τοπική αυτοδιοίκηση τιθασεύτηκε και χειραγωγήθηκε με αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση των τοπαρχών, των κομματαρχών και των κάθε είδους συναλλασσόμενων με τον κρατικό μηχανισμό χωρίς να εξυπηρετεί στο ελάχιστο τους δημότες. Στους δήμους, ο ρόλος των αιρετών ταυτίζονταν με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κομματικών ψηφοφόρων και ελάχιστοι από τους αιρετούς προωθούσαν την επίλυση των προβλημάτων με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και με αναπτυξιακή πολιτική. Η χειραγώγηση της τοπικής αυτοδιοίκησης απο την κεντρική εξουσία, νόθευσε τον πραγματικό της ρόλο, στεγανοποίησε τις δράσεις της και αλλοίωσε το δημοκρατικό της χαρακτήρα.

Τα τραγικά αποτελέσματα (η αδιαφανής διαχείριση δημοσίου χρήματος, η μη απόδοση κοινωνικού κεφαλαίου – δρόμοι, πλατείες, έργα υποδομής, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων με βάση τις «επιθυμίες» του Αθηνοκεντρικού κράτους, η πολιτική της υποταγής, η ανυπαρξία μοντέλων ανάπτυξης των συνοικιών) γίνονται σήμερα πιο ξεκάθαρα καθώς, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την τοπική αυτοδιοίκηση ως σύστημα υποταγμένο και εύκολα διαχειρίσιμο.

Οι αντιδράσεις από την πλευρά των τοπικών αιρετών παραγόντων, αν μείνουν σε επίπεδο λεκτικών αντιπαραθέσεων και ψηφισμάτων, όχι μόνο δεν θα ανατρέψουν τις δυσοίωνες εξελίξεις αλλά αντίθετα θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση όλων των παρεχόμενων από τους δήμους υπηρεσιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, ορισμένες από τις «αγωνιστικές» προτάσεις αιρετών εξυπηρετούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά πόσο πολιτικοί, που όλα αυτά τα χρόνια είτε υπηρέτησαν την νόθα αυτή κατάσταση είτε εξυπηρετήθηκαν από αυτή, είναι διατεθειμένοι να παλέψουν για μία ανεξάρτητη, υγιή και λαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα ερώτημα. Αν κρίνουμε από το δικό μας δήμο, όπου αντιδήμαρχοι και πολιτικά στελέχη «υπηρετούν» τα 3 κόμματα της συγκυβέρνησης, (σε πολλές περιπτώσεις απουσιάζοντας από κρίσιμες συνεδριάσεις του σώματος), φαίνεται δύσκολο να αντιπαρατεθούν ουσιαστικά, αληθινά, χωρίς υποκρισία, με δυναμισμό στον εξευτελισμό και στην απαξίωση των τοπικών κοινωνιών. Εξάλλου, όσοι από αυτούς πρόσφατα υπηρέτησαν την Πάτρα φρόντισαν να ξεπληρώσουν προεκλογικά γραμμάτια διαλύοντας διαχρονικούς και αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της πόλης μας.

Οι κραυγές και οι σκληροί χαρακτηρισμοί των τελευταίων ημερών δεν προδίδουν μια άλλη πολιτική φιλοσοφία που θα στηρίζεται στην ανεξάρτητη από μηχανισμούς τοπική αυτοδιοίκηση ικανή να ασκήσει οραματική, αποτελεσματική, παραγωγική και προς όφελος των πολιτών εξουσία. Κάτι τέτοιο φυσικά, θα περνούσε μέσα απο την απλή αναλογική αλλά και από την αναγκαστική τροποποίηση του «Καλλικράτη».

Η ώρα για πραγματική, χωρίς υποκρισία, αληθινή αντίδραση που θα στηρίζεται από την ανάγκη της τοπικής κοινωνίας, που δεν θα χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά το δημότη σαν μοχλό πίεσης, είναι τώρα. Είναι η ώρα να πέσουν οι μάσκες…

Απόστολος Βανταράκης
Ήρα Κουρή
Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *