Η απειλή του φασισμού στην νεοελληνική κοινωνία

Σε εποχές κρίσης και ανασφάλειας το άτομο αναζητά και καταφεύγει σε φορείς ιδεών που  ενισχύουν την αίσθηση της ατομικής αλλά και της κοινωνικής δύναμης και σταθερότητας. Σήμερα, καθώς η βαθιά κοινωνικο-οικονομική κρίση αποκάλυψε την αποσάρθρωση της ελληνικής πραγματικότητας και την ψεύτικη ευμάρειά της, απογύμνωσε για μία ακόμη φορά τις αξίες των φιλελευθέρων κοινωνιών (ατομική ελευθερία, κράτος δικαίου και πρόνοιας, ελεύθερη οικονομία), ήταν αναμενόμενο να σηκώσουν κεφάλι μορφώματα με φασιστικές, ολοκληρωτικές ιδεολογίες. Έτσι, οι ιδέες της κοινωνικής προόδου, της ισότητας, της ισονομίας, της αλληλεγγύης, της συμμετοχικότητας, της κριτικής αμφισβήτησης, του ορθολογισμού που χαρακτηρίζουν τις δημοκρατικές κοινωνίες υποχωρούν μπροστά στο φόβο, την απογοήτευση και την ανασφάλεια που καλλιεργείται σκόπιμα και αντικαθίστανται από φασιστικά πρότυπα και ιδεώδη. Ο ρατσισμός, ο δογματισμός, ο αυταρχισμός, η υπακοή στον ισχυρό, η ηρωοποίηση, ο μιλιταρισμός, η ομοιομορφία, η περιφρόνηση του αδύναμου προπαγανδίζονται ως το φάρμακο που θα γιάνει τις πληγές της κοινωνίας μας.

Το «αθώο» προσωπείο της Χρυσής Αυγής με τις δήθεν φιλανθρωπικές δράσεις ή τις εκδηλώσεις εθνικής «ανάτασης» δεν πρέπει να μας παραπλανά και πολύ περισσότερο να μας αφήνει αδιάφορους. Όλα τα στοιχεία της συγκεκριμένης οργάνωσης αποδεικνύουν ότι τα μέλη της εμπνέονται από το φασισμό, υιοθετούν φασιστικές συμπεριφορές (πολύ χαρακτηριστικός ο τρόπος που αντιδρούν στο κοινοβούλιο) και δρουν βίαια επιβάλλοντας το φόβο της «παντοδυναμίας» τους.

Η αδυναμία του μεταπολιτευτικού δημοκρατικού πολιτικού συστήματος να ανταποκριθεί με ευαισθησία στις ανάγκες της κοινωνίας και να επιλύσει τα προβλήματα προς όφελος του λαού ενισχύει το διαλυτικό ρόλο τους και τους αναγάγει σε πολιτικούς ρυθμιστές. Η προβολή τους από τα ΜΜΕ, ακόμα και αν είναι αρνητική, μυθοποιεί τη δράση τους. Η σιωπή των διανοουμένων, των πνευματικών ανθρώπων, των υπηρετών της τέχνης και κυρίως όλων όσων πιστεύουν και στηρίζουν τη δημοκρατία τους αποθρασύνει.

Χρέος όλων μας είναι να εξυγιάνουμε το πολιτικό μας σύστημα μια που ο λαός είναι ο καθοδηγητής της δημοκρατίας, να απομονώσουμε και να περιθωριοποιήσουμε με κάθε τρόπο τους φορείς του φασισμού. Η ιστορία διδάσκει ότι το μόνο κατόρθωμα του ήταν η βαρβαρότητα κι το αιματοκύλισμα της ανθρωπότητας.

Ήρα Κουρή
Απόστολος Βανταράκης
Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Πατρέων