Δήλωση για μη πληρωμή εργαζόμενων στην κοινωφελή εργασία

Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα που αποκαλύφθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου είναι η μη καταβολή απο τη ΜΚΟ-ΚΜΟΠ, εδώ και σχεδόν 3 μήνες, των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που προσελήφθησαν στα πλαίσια του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα στόχευε στην 5μηνη απασχόληση εργαζομένων με 600 ευρώ το μήνα με ευρωπαϊκά κονδύλια, από τα οποία ένα ποσοστό επιχορήγησης (για διαχειριστικά έξοδα) δίνεται στις ΜΚΟ, η επιλογή των οποίων έγινε με ευθύνη των δήμων. Στην περίπτωση της επιλογής της εν λόγω ΜΚΟ, ως αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, είχαμε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις  στη δημοτική ομάδα, στο δήμαρχο προσωπικά αλλά και δημόσια. Ζητούσαμε ο Δήμος να συμμετέχει στα προγράμματα αυτά αποκλειστικά με τοπικές μη Κυβερνητικές οργανώσεις έτσι ώστε να μπορούν να ελεγχθούν πιο εύκολα από τη δημοτική αρχή.

Η επιμονή του Δημάρχου, του τότε Ιδιαίτερου Γραμματέα του δήμου και η αποδοχή (χωρίς αντιρρήσεις) της πρότασης απο τον τότε αντιδήμαρχο διοίκησης κ. Γεωργακόπουλο μας οδήγησαν να καταθέσουμε στο δημοτικό συμβούλιο την πρότασή μας διευρυμένη μεν, χωρίς όμως να κατορθώσουμε να αποκλείσουμε την εν λόγω «φερτή» ΜΚΟ.

Ενάμιση χρόνο μετά, η πραγματικότητα, επαληθεύοντας τους ισχυρισμούς μας και τους ενδοιασμούς μας, φέρνει την δημοτική αρχή προ των ευθυνών της. Εύλογα πρέπει να απαντηθούν από το Δήμαρχο και τους νυν αρμόδιους αντιδημάρχους τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Ποιοί λόγοι επέβαλλαν στη δημοτική αρχή να επιλέξει την εν λόγω ΜΚΟ;
  2. Γιατί δεν φρόντισε έγκαιρα να επιβάλλει την πληρωμή των εργαζομένων όταν οι ΜΚΟ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απορροφούν ευρωπαϊκά κονδύλια;
  3. Ποιές συγκεκριμένες πρωτοβουλίες  προτίθεται να αναλάβει  ο Δήμαρχος έτσι ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά;
  4. Αν προτίθεται στις δύσκολες για την κοινωνία οικονομικές συνθήκες να αναλάβει την πολιτική πρωτοβουλία έτσι ώστε το δικαίωμα της εργασίας να μην γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Επιμένουμε στην άσκηση διαφανούς και ανεπηρέαστης πολιτικής  γιατί μόνο έτσι δίνονται λύσεις και προστατεύονται τα συμφέροντα των συμπολιτών μας.

Απόστολος Βανταράκης
Ήρα Κουρή
Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι