Απάντηση σε δήλωση κου Πατρινού

Το Εργαστήριο Υγιεινής και εγώ προσωπικά έχουμε ξεκινήσει από το Μάιο (όπως κάθε χρόνο), διαβλέποντας το θέμα που θα προέκυπτε με την καθυστέρηση των αποτελεσμάτων, τη δωρεάν ανάλυση σε φορείς ή δημότες σε θαλασσινά νερά της περιοχής τους. Ο στόχος ήταν κυρίως οι φορείς (εκπολιτιστικοί κ.α.) που θα ενδιαφερόντουσαν να κάνουν δειγματοληψία και εμείς να παρέχουμε τις δωρεάν αναλύσεις. Από τέλος Μαΐου, πολλοί φορείς και αρκετοί ιδιώτες ενδιαφέρθηκαν και προσκόμισαν αρκετά δείγματα στο εργαστήριο. Το εργαστήριο (είμαστε διαπιστευμένο εργαστήριο σύμφωνα με το πρότυπο 17025) μόλις ολοκληρώνει την ανάλυση, εκδίδει τα αποτελέσματα των αναλύσεων. Το έγγραφο με τις απαντήσεις των αναλύσεων που αναφέρεστε, έχει το όριο των βακτηριακών δεικτών που ελέγχονται από τη νομοθεσία καθώς και τα αποτελέσματα των αναλύσεων του εργαστηρίου. Επιπλέον, στο έγγραφο των αναλύσεων αναγράφονται χαρακτηριστικά οι παρακάτω παρατηρήσεις (μεταφέρω αυτούσια από το έγγραφο) που έπρεπε να είχατε διαβάσει στο έγγραφο των αναλύσεων.

1. Η ημερομηνία, η ώρα δειγματοληψίας, ο δειγματολήπτης καθώς και τα σημεία δειγματοληψίας είναι κατά δήλωση του ατόμου που έκανε τη δειγματοληψία.

2. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων σχετίζονται μόνο με τα δείγματα και τις παραμέτρους που αναλύθηκαν και δεν αφορούν στη συνολική ποιότητα του νερού.

Για αυτούς τους λόγους, δεν έχω δημοσιεύσει αποτελέσματα γενικής εκτίμησης της ποιότητας θαλασσινού νερού αλλά μόνο τις περιστασιακές αναλύσεις.

Μόλις διαπίστωσα ότι κάποιος δημότης ενώ ρητά αναφέρονται στο έγγραφο των αναλύσεων τα παραπάνω, δημοσιοποίησε το αποτέλεσμα, προέβηκα άμεσα σε διευκρινιστική δήλωση που μπορείτε να ανευρεθεί στο παρακάτω link http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/132420 (Σε συνέχεια σχετικού άρθρου που αφορά τον δειγματοληπτικό έλεγχο στην θαλάσσια περιοχή της Τερψιθέας θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η δειγματοληψία στην περιοχή της Τερψιθέας πραγματοποιήθηκε από πολίτη του Δήμου και το αποτέλεσμα της ανάλυσης αφορά το χρόνο δειγματοληψίας και μόνο. Αυτό αναφέρεται ρητά και στο έγγραφο των αναλύσεων. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Εργαστήριο Υγιεινής σε συνέχεια της κοινωνικής προσφοράς του διενεργεί δωρεάν αναλύσεις θαλασσινού νερού σε πολίτες, συλλόγους, κλπ. κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτού ήταν και η συγκεκριμένη ανάλυση σε δείγμα που προσκομίστηκε στο εργαστήριο από πολίτη. Θα ήθελα να τονίσω ότι η ποιότητα του θαλασσινού νερού αφορά μόνο το συγκεκριμένη ανάλυση και δεν γενικεύεται δεδομένου ότι η ποιότητα του θαλασσινού νερού τεκμηριώνεται μόνο μετά από επαναλαμβανόμενες μετρήσεις).

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που καταφέραμε με κόστος και χρήματα του εργαστηρίου να πετύχουμε αυτή τη δωρεάν προσφορά. Όλα τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων που έχουν προσκομιστεί στο εργαστήριο μέχρι σήμερα με εθελοντική προσπάθεια από αρκετά άτομα, είναι προς ενημέρωση όλων των δημοτών στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου (www.iwaterfood.gr).

Τέλος, χαίρομαι για την ευαισθησία σας για ένα περιβαλλοντικό θέμα και εύχομαι η ευαισθησία σας αυτή να μην περιορίζεται μόνο σε αυτό το θέμα και να αφορά και άλλα περιβαλλοντικά θέματα της περιοχής μας (λύματα, σκουπίδια, ξερόλακκα κ.λ.π).